Een van de aspecten van atmosferische dynamiek zijn de passaatwinden. Ze zijn van groot belang geweest, vooral sinds de XNUMXe eeuw dankzij het feit dat het een grote invloed had op de navigatie van zeilschepen. Maar niet veel mensen weten Wat zijn de passaatwinden?. Op dit moment zijn er nog steeds velen die worden aangemoedigd om te navigeren dankzij de passaatwinden, omdat zij die zijn die plaatsvinden tussen Ecuador en de tropen. Ze waaien van het noordelijk halfrond en van het zuidelijk halfrond en bevinden zich in de bekende intertropische convergentiezone.
In dit artikel gaan we je vertellen wat de passaatwinden zijn, wat hun kenmerken en belang zijn.
Wat zijn de passaatwinden?
Passaatwinden zijn windstromen die in de zomer op het noordelijk halfrond bijna continu waaien en in de winter onregelmatiger zijn. Zijn invloed vindt plaats tussen de evenaar en de tropen, en de noord-zuidbreedte bereikt ongeveer 30º. Het zijn matig harde wind, met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 20 km/u.
Vanwege hun niet-destructieve kracht en hun schijnbare stabiliteit tijdens de zomer, hebben ze een historische betekenis omdat ze het bestaan van belangrijke maritieme handelsroutes mogelijk maken. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor het mogelijk maken om de Atlantische Oceaan over te steken door naar de Verenigde Staten te zeilen. De eerste die een gedetailleerde kaart van de passaatwinden en moessons maakte, was Edmund Halley, die de kaart in 1686 publiceerde in een onderzoek dat gegevens van Britse commerciële zeilers gebruikte.
De passaatwinden slag van NO (noordoost) op het noordelijk halfrond naar SW (zuidwest) in het bovenste deel van de aarde, en waait van ZO (zuidoosten) naar NW (noordwest) aan de onderkant van de aarde, dat wil zeggen op het zuidelijk halfrond. De hellingsrichting is te wijten aan het Coriolis-effect, dat ervoor zorgt dat de rotatie van de aarde bewegende objecten beïnvloedt en hun beweging anders wijzigt, afhankelijk van het halfrond waarin ze zich bevinden.
Passaatwindvorming
De oorsprong van de passaatwinden ligt in hoe de zonnestralen verschillende delen van de aarde op verschillende manieren verwarmen. Het vormingsproces van de passaatwinden wordt hieronder samengevat:
- Omdat de zonnestralen een grotere impact hebben tijdens een volledige impact, dat wil zeggen verticaal, ontvangt de evenaar van de aarde meer warmte dan is de oorzaak van de opwarming van de aarde. Wat betreft de passaatwinden, wanneer de warmte van de zon op het land en de wateren van het equatoriale gebied valt, zal de warmte uiteindelijk in grote hoeveelheden terugkeren naar de oppervlaktelucht, waardoor oververhitting ontstaat. Deze lucht zet uit en verliest dichtheid bij verhitting, wordt lichter en stijgt op.
- Als de warme lucht stijgt, koude lucht uit de tropen zal de leegte vullen.
- Daarentegen beweegt de hete lucht die opstijgt nabij de evenaar naar een breedtegraad van 30º, ongeacht het halfrond waarin het zich bevindt.
- Tegen de tijd dat het dit punt bereikt, is de meeste lucht voldoende afgekoeld om naar het oppervlakteniveau te dalen, waardoor een gesloten lus ontstaat die een Hadley-batterij wordt genoemd.
- Echter niet alle lucht zal weer afkoelen. Een stuk wordt opnieuw verwarmd en stroomt naar de Ferrer-batterij die zich tussen 30º en 60º breedtegraad bevindt, en gaat verder naar de polen.
- Het Coriolis-effect is de oorzaak dat deze winden niet verticaal maar schuin waaien, en de reden waarom je waarneming in de twee hemisferen gedeeltelijk is omgekeerd.
Ook wordt het ontmoetingspunt van de passaatwinden van de twee halfronden, of het kleine gebied ertussen, ITCZ genoemd, de tropische convergentiezone. Dit gebied is erg belangrijk voor watersporters omdat het een lage druk heeft en veel opwaartse stroming. Intermitterende zware regenval is heel gewoon en hun exacte locatie verandert voortdurend met de evolutie van de luchtmassa.
Waar zij zijn
Zoals we eerder hebben vermeld, worden de passaatwinden door het hele grondgebied gegenereerd, inclusief het gebied tussen de evenaar en 30 graden noorderbreedte. Dit heeft gevolgen voor veel landen. De Canarische Eilanden hebben passaatwinden, mede door het klimaat van deze Spaanse eilanden. In de winter hadden ze nauwelijks last van de stabiliserende werking van de anticycloon op de Azoren. De ligging nabij de Kreeftskeerkring en de geografische kenmerken geven het een droog subtropisch klimaat in de zomerHoewel ver weg, is het vergelijkbaar met de Middellandse Zee.
Ze hebben ook belangrijke invloeden in landen als Venezuela, Chili, Colombia, Ecuador of Costa Rica, die allemaal uit tropische gebieden komen en een complex klimaat hebben waardoor passaatwinden binnenkomen. Deze variëren aanzienlijk afhankelijk van geografische regio's en specifieke seizoenen.
Houd er rekening mee dat, hoewel de passaatwinden en moessons nauw verwant zijn, ze zijn verre van hetzelfde en moeten niet worden verward. Passaatwinden zijn milde en vrij constante sterke winden, terwijl moessons winden zijn met sterke seizoensstormen die grote hoeveelheden neerslag uitstoten.
Azoren anticycloon
De anticycloon op de Azoren heeft niet voor niets die naam gekregen. Dit komt omdat het vooral een rol speelt in de Atlantische regio waar deze andere archipel zich bevindt, namelijk de Azoren. Afhankelijk van de anticycloonverplaatsing, de indirecte impact van de passaatwinden op de Canarische Eilanden kan groter of kleiner zijn.
In de winter ligt deze anticycloon heel dicht bij de Canarische Eilanden. Dit leidt tot meer stabiliteit en minder passaatwinden. Daarom heeft de koude lucht weinig effect op de eilanden. Dit is een van de basisfactoren om in het koudere seizoen een aangenaam en warm klimaat te behouden.
In de zomer de anticycloon migreert over de Azoren. Hoe verder van de Canarische Eilanden, hoe groter de impact van de passaatwinden. Daarom waait de zomerse passaatwind meer, waardoor de temperatuur niet omhoog schiet.
Ik hoop dat je met deze informatie meer te weten kunt komen over de passaatwinden en hun kenmerken kunt verminderen.